Wat je móet doen voor je aan je huizentocht begint

Vastgoed Unie, een nieuw makelaarskantoor in Amsterdam, helpt huizenzoekers bij het vinden van hun droomhuis of starterwoning. Vóór je de markt opgaat en het aanbod aan een inspectie onderwerpt, zeggen de adviseurs, dien je vooraf drie zaken in ogenschouw te nemen: 

  1. Laat je niet leiden door de markt!

De Amsterdamse woningmarkt is al jaren de meest bewegelijke van Nederland. Prijzen in de hoofdstad stijgen (en dalen) snel en het kan zo nu en dan een behoorlijk gevecht om een geschikte woning te bemachtigen. Veel huizenzoekers hebben de neiging om bij het zoeken van een huis allereerst te kijken wat er op Funda en via makelaars wordt aangeboden om zich dan meteen te storten in het biedproces. Maar dat is eigenlijk geen goede aanpak, zegt Vastgoed Unie. De Amsterdamse makelaars bevelen jonge huizenkopers aan om allereerst duidelijk persoonlijke wensen en toekomstplannen op papier te zetten voor te kijken wat er aan mogelijke woningen wordt aangeboden. “Als je weet wat je wilt, ben je kritischer en maak je een onderbouwde keuze”, aldus Patrick Smolders van Vastgoed Unie. “Het zoeken naar en het kopen van een huis is een belangrijke beslissing. Daar mag je best even over nadenken.”

  1. Laat je adviseren!

Verkopers van een woning doen er alles aan om hun huis zo goed mogelijk te presenteren: De staat – perfect! Omgeving – nóg beter en het aanbod en de prijs – optimaal! Als je voor het eerst een huis gaat kopen, weet je vanzelfsprekend niet waar je allemaal op moet letten bij het bekijken van een woning. Het is dan ook goed om je in je zoektocht en bij het inspecteren van verschillende huizen bij te laten staan door een ervaren makelaar met oog voor jouw persoonlijke wensen. Ook het kopen van een huis is aan allerlei strenge regels gebonden. Een adviseur kan je helpen om je door de vele voorwaarden heen te lopen. “Een goede makelaar heeft niet alleen verstand van zaken, maar snapt ook wat jij precies zoekt en durft ‘nee’ te zeggen, als jij twijfels hebt”, aldus Pim Mühring van Vastgoed Unie.

  1. Heb geduld: een ideale woning is niet zomaar gevonden!

Prijzen voor woningen in Amsterdam stijgen weer, het aanbod echter op de huizenmarkt in de hoofdstad valt vies tegen. Gemiddeld genomen staat er anno 2017 bijna een kwart minder woningen te koop dan in andere periode van economische opbloei. Daardoor kan het iets langer duren voor je jouw ideale woning gevonden hebt. Vastgoed Unie adviseert om niet te snel een beslissing te maken en geen genoegen te nemen met een huis dat niet aan al jouw maatstaven voldoet. “Het vinden van een ideale woning vraagt om een intensieve speurtocht en geduld”, aldus Patrick Smolders van het nieuwe makelaarskantoor.

Meer tips voor woningzoekenden vind je op de website van Vastgoed Unie. Maak een afspraak, kom langs bij het nieuwste makelaarskantoor van Amsterdam en laat je ondersteunen in jouw zoektocht naar jouw ideale woning.