Het ideale moment om een huis te kopen?

Laat je in je zoektocht naar een huis of appartement in Amsterdam niet leiden door mogelijke meerwaarde, maar kijk vooral naar je persoonlijke situatie. Dat advies geeft het jonge Amsterdamse makelaarskantoor Vastgoed Unie.

Als je een jaar geleden een woning in Amsterdam had gekocht, dan zou je diezelfde woning begin 2017 met een winst van gemiddeld 25% kunnen verkopen. Althans, het zou je in ieder geval een behoorlijke besparing hebben opgeleverd dan wanneer je nú pas je handtekening onder een koopakte zet. Vastgoedexperts buitelen over elkaar heen om jonge huizenzoekers te overtuigen om nú een woning in Amsterdam te kopen.

De rente is laag, beoordelen zij, en bovendien is de vastgoedmarkt weer in de lift. Als je nu koopt, kan je je woning later altijd met een dikke winst verkopen. Tegenwoordig is een huis in Amsterdam niet alleen een plek om te wonen, willen adviseurs in de hoofdstad ons vertellen, het is ook een goede investering voor later: waarom zou je je verdiende loon iedere maand ‘weggooien’ aan huur?

Koperswinst vs. kinderkamer

Vastgoed Unie doet aan die speculatie niet mee. Het jonge makelaarskantoor in Amsterdam zegt vooral te kijken naar de persoonlijke situatie en de behoefte van huizenzoekers. “Een mogelijke meerwaarde op een woning is natuurlijk aantrekkelijk, maar lang niet zo belangrijk als de persoonlijke doelstellingen van kopers”, aldus Vastgoed Unie-oprichter Patrick Smolders. De makelaar stelt andere vragen dan de meeste van zijn collega’s in de hoofdstad, zegt hij: “Waarom willen huizenzoekers een woning kopen? En, hoe lang willen zij in het huis blijven wonen? Denken zij aan een familie-uitbreiding en heeft een woning extra ruimte die omgebouwd kan worden naar een kinderkamer? En, hoe zit het met mogelijke aanbiedingen op het werk – kunnen de huizenzoekers eventueel uitgezonden worden naar het buitenland?”.